Voorstellen van de Werkplaatsen
______

De Werkplaatsen hebben tijdens het Burgerberaad gewerkt aan voorstellen voor het vraagstuk “hoe wordt Sluis duurzaam?”. Je vindt hieronder de definitieve voorstellen. Op 8 juli 2023 was de slotbijeenkomst, de Burgerraad. Daar hebben de deelnemers samen bepaald welke beslispunten uit de voorstellen er in het Burgerakkoord zijn gekomen. Scroll naar beneden voor een overzicht van de voorstellen met korte video’s!

Alles in één document downloaden? Dat kan ook: klik hier voor de PDF met alle voorstellen, beslispunten en presentaties.

Voorstellen met video’s

1. Duurzaam en natuurinclusief Sluis

2. Samen voor een gemeente die meewerkt

3. Groene energievoorziening: zelfvoorzienend en betaalbaar van en voor iedereen

5. Bewustwording door verleiding

6. Sterke Kernen!

7. Leefbaarheid in Balans

8. Mobiliteit: Sluis VerduurSamen

9. Consuminderen: Samen Consubeteren

10. Zorg voor Zorg

Bekijk hier de tussenresultaten van de werkplaatsen.

2 Reacties

 1. Peter van Els

  Geachte G1000,

  Allereerst complimenten aan de deelnemers, aan G1000 en aan de gemeente Sluis om dit burgerberaad – over zo’n belangrijk onderwerp – duurzaamheid – te organiseren. Er is veel tijd en enthousiasme ingestopt en ik ben aangenaam verrast over de presentaties, uitkomsten, ideeën en professionaliteit die tentoon gespreid wordt.

  Ik heb nu redelijk vluchtig enkele visies van werkplaatsen tot me laten doordringen en ga me er nog meer in verdiepen, voordat ik zaterdag naar de laatste bijeenkomst kom.

  Het blijft wel heel belangrijk, dat er door de gemeente ook daadwerkelijk met deze conclusies, goede wil en geweldige oplossingen gekeken wordt en dat de voorstellen ook uitgevoerd worden. Anders blijft het bij een probeersel en goede wil, maar zal toch alles bij het oude blijven en wij hebben nieuwe democrate nodig, waar de macht meer bij de bevolking ligt en de politiek de uitvoerder is. Macht corrumpeert altijd en wanneer macht meer bij de diversiteit van de bevolking ligt, tackel je de corruptie van de macht en is macht meer verdeeld. Burgerberaad staat nog in zijn kinderschoenen en moet onafhankelijk en vrij blijven, waar eigen belang, winstdoeleinden etc geen invloed op mogen hebben. Blijf scherp analyseren, gebruik altijd het moreel kompas en wat ethisch verantwoord is, blijf bescheiden en eerlijk en zuiver, doe de juiste en goede dingen voor onze natuur en voor ons nageslacht.

  Zelf leef ik altijd verantwoordelijk en ben één met de natuur. Ik ben geen expert in duurzaamheid en kijk, observeer en neem waar, op de achtergrond en het bevalt, maar er zijn haken en ogen aan een burgerberaad en het kan ook verkeerd gebruikt worden, waardoor het in een kwaad daglicht komt te staan. Ik heb ook al negatieve reacties gehoord over andere burgerberaden.

  Er is één punt, wat ik wel wil aankaarten en dat is over de energie. Wanneer het zou kunnen, zou ik het mooi vinden, wanneer inwoners uitgebreide mogelijkheden krijgen voor rechtstreekse zeggenschap op de energie netwerken, dmv participatie en coöperaties, als mede eigenaar van de netwerken. Het is wel voorbij gekomen bij werkplaats drie, maar in mijn ogen te vluchtig, het mag meer een prominente plaats krijgen

  Antwoord
 2. Katrien Van Haelewyn

  Hallo werkgroep 1
  Jullie vragen zich af of er nog iemand iets heeft gedaan met energiearmoede?
  Ik heb een plan voor een gemeentelijk energiebedrijf uitgewerkt ter bestrijding van energiearmoede, Ik zat eerst in de werkgroep 7 leefbaarheid in balans en men vond daar dat mijn plan bij hen niet thuishoorde. Toen ben ik overgestapt naar werkgroep 3 energie maar ik was te laat, er was geen tijd meer om mijn plan te bepreken, dus is het bij de vermelding gebleven dat er ook stemmen op gaan voor een gemeentelijk energiebedrijf en onze energie terug in eigen beheer nemen, net zoals vroeger toen energie nog een nutsbedrijf was. Tenslotte zijn de tegenwoordige energiereuzen, Vattenfall. Eneco en Engie ontstaan uit de verkoop van onze nutsbedrijven eind vorige eeuw. Indien jullie geïnteresseerd zijn in mijn plan kan ik het altijd doormailen.
  Met vriendelijke groeten
  Katrien Van Haelewyn
  uitgeloot burger

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *