Op zaterdag 15 april is de G1000Sluis van start gegaan met de Burgertop. Ruim 170 deelnemers kwamen samen in Dè Sporthal in Cadzand. Daar gingen ze met elkaar in dialoog over de vraag ‘Hoe wordt Sluis duurzaam?’. De uitkomsten worden verder uitgewerkt tijdens het Burgerforum en gepresenteerd tijdens het Burgerberaad op 8 juli.

 

Tafelgesprekken over duurzaamheid

In de ochtend gingen deelnemers in groepjes uiteen. Ze leerden elkaar beter kennen en bespraken wat zij belangrijk vinden om Sluis duurzaam te maken. En wat daarvoor nodig is en wat ze zelf kunnen doen. Er werd regelmatig van tafel gewisseld zodat iedereen de kans kreeg om verschillende mensen te spreken. De tafelgesprekken leverden uiteindelijk een woordwolk op, die bestond uit de woorden die de deelnemers aan het eind van hun gesprekken hadden ingestuurd.

 

Zeven thema’s

Met behulp van de woordwolk hebben deelnemers zeven belangrijkste onderwerpen bepaald. Dit werd de agenda voor de middag. Deelnemers konden zelf kiezen welke onderwerpen ze verder wilden uitwerken. De zeven thema’s waren als volgt:

1 Lokaal

2 Bewustwording / Voorlichting

3 Leefbaarheid

4 Energievoorziening

5 Mobiliteit

6 Consuminderen

7 Samenwerken

 

Stemmen over 22 voorstellen

In de middag zijn de deelnemers de onderwerpen verder gaan uitwerken. Na het uitwerken werd er een peiling gedaan om te bepalen welke voorstellen het meest belangrijk werden gevonden. De deelnemers konden de zaal doorlopen en stemmen op de 22 gemaakte voorstellen. De middag werd afgesloten met een borrel, waar nog enthousiast werd nagepraat.

 

Volgende stap: het Burgerforum

De Burgertop was het eerste onderdeel van het Burgerberaad G1000Sluis. De volgende stap is het Burgerforum. In deze fase zal een deel van de ruim 170 deelnemers zich buigen over de gemaakte voorstellen en deze verder gaan uitwerken. Zij doen dit met hulp van experts en inspiratoren. Op 8 juli komen alle deelnemers van de Burgertop weer bij elkaar en vormen samen een Burgerraad. Dan worden de uitgewerkte voorstellen gepresenteerd.  Vervolgens wordt er op de voorstellen gestemd. Alle voorstellen met meer dan 50% van de stemmen worden opgenomen in het Burgerakkoord.  Dit Burgerakkoord wordt vervolgens op 8 juli aangeboden aan alle partners van het Burgerberaad G1000Sluis.