Op dinsdag 16 mei was de tweede bijeenkomst van het Burgerforum van de G1000Sluis. Deze bijeenkomst stond in het teken van kennis en inspiratie opdoen en het verder uitwerken van de voorstellen. Een grote groep aan ‘inspiratoren’ deelden hun kennis met de deelnemers. De bijeenkomst biedt een goede dosis inspiratie voor het duurzaamheidsvraagstuk van Sluis.

Aan het begin van de bijeenkomst stelden de ‘inspiratoren’ zich voor. Deze inspiratoren waren gevraagd om te vertellen over een onderwerp waar ze (praktijk)kennis van hadden. De deelnemers hadden bij de eerste bijeenkomst van het Burgerforum aangegeven waarover ze kennis wilden ontvangen – vervolgens heeft de organisatie daar mensen bij gezocht en uitgenodigd.

Inspiratie

In totaal waren er 11 inspiratoren aanwezig. Elke inspirator had expertise op een van de volgende thema’s: bewustwording, energieopwekking, lokale samenwerking, mobiliteit, leefbaarheid, afvalvermindering, wonen en bouwen, natuur.

    1. Henk van den Doel – filmmaker
    2. Brenda de Haan-Jasperse – Natuur&Zo
    3. John van Wallenburg – Coöperatie Energieneutraal Koudekerke-Dishoek
    4. Paul Marinissen – Zeeuwse Reinigingsdienst
    5. Daniek Nijland – Kenniscentrum Toerisme (HZ)
    6. Tonny Dreidijk – Zeeuws Energieakkoord
    7. Pieter Kolen – Energiebank Hulst
    8. Bibian Scheepstra – Zeeuwse Milieufederatie
    9. Jan Dhaens – bureau Juust
    10. Louis Engelbert – Provincie Zeeland
    11. Klaas Visser – Duurzaam Bouwloket

    De deelnemers kozen zelf bij welke inspirator ze aan tafel wilden zitten. In totaal waren er drie rondes van 25 minuten. Iedere deelnemer kon dus over verschillende onderwerpen kennis en informatie verzamelen.

    Goede gesprekken en verdiepende vragen

    Na de drie rondes kregen de inspiratoren nog kort het woord om te vertellen over hun ervaringen.

    Pieter Kolen, van de Energiebank Hulst zei: “Een fantastisch initiatief. Er is hier zo veel dynamiek, kennis en enthousiasme, we moeten dit in Hulst ook doen!”

    Bibian Scheepstra, van de Zeeuwse Milieufederatie noemde de avond “Een heel mooi voorbeeld om mee terug te nemen naar mijn eiland. Wij hebben ook behoefte aan een plaats van gemeenschap, dat past goed bij de kringloop.”

    Verder uitwerken van voorstellen

    Na een bedankje van de G1000 gingen de inspiratoren naar huis. Voor de deelnemers was het tijd voor een hapje en een korte pauze. Daarna gingen ze in hun werkplaats aan de slag met de nieuwe kennis en informatie die ze hadden opgedaan. Ook was er nog ruimte om de voorstellen verder uit te werken. De avond werd afgesloten met een borrel, waar nog veel werd nagepraat. We kijken terug op een mooie bijeenkomst waar fijne en open gesprekken werden gevoerd over duurzaamheid. Daar willen we alle deelnemers en inspiratoren enorm voor bedanken!

    Hoe gaan we verder?

    Binnen het Burgerforum is er nog één fysieke bijeenkomst en twee online bijeenkomsten waarin de deelnemers concrete voorstellen uitwerken:

    • Dinsdag 23 mei 2023 online: 19:00 uur tot 21:15 uur via Zoom.
    • Dinsdag 6 juni 2023 Werkatelier: 19:00 uur tot 22:15 uur
    • Dinsdag 13 juni 2023 online: 19:00 uur tot 22:00 uur via Zoom.

    De bijeenkomst op dinsdag 6 juni vind plaats in het gemeentehuis in Oostburg.

    Burgerraad op 8 juli

    De G1000Sluis wordt afgesloten met de Burgerraad op zaterdag 8 juli. Daar bepalen alle 170 deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit Burgerakkoord wordt aangeboden aan alle partners van de G1000Sluis. Partners hebben beloofd de uitkomsten serieus te nemen. Dit betekent dat zij willen helpen de resultaten te realiseren. Of dat zij het zullen opnemen in beleid. Lukt dit niet dan zullen zij uitleggen waarom.