Werkplaats 9: Consuminderen

Welkom!

Welkom op de pagina van werkplaats ‘Consuminderen’. Gedurende het Burgerberaad wordt deze pagina gevuld met berichten, afbeeldingen, filmpjes gemaakt of geselecteerd door de Werkplaats. Hou de pagina in de gaten om de ontwikkelingen te volgen. Laat vooral ook een berichtje achter, als je bijvoorbeeld vragen hebt of gedachten wilt wisselen met deze werkplaats

Burgertop 15 april

Deelnemers in dialoog over de toekomst van Sluis

Over het thema van de werkplaats:

Deze werkplaats is ontstaan vanuit de volgende voorstellen van de Burgertop:

Presentatie 23 mei

5 Reacties

 1. Tonny Schoone

  Beste werkgroep 9, consuminderen,

  Enkele ideeën,
  1. Masterplan Oostburg:
  – het nieuwe/ vernieuwde gemeentehuis gaat voor een 5 sterren quotering voor publieke gebouwen. Of nog ambitieuzer: wordt het meest duurzame publieke gebouw van Nederland (Europa, dan is er een toeristische attractie aan te koppelen in de vorm van een inspiratiecentrum voor duurzamen van gebouwen)

  Antwoord
 2. Tonny Schoone

  Ander idee:
  Een emissiezone instellen voor vrachtverkeer dat niet in de gemeente Sluis moet zijn.

  Veel vrachtwagens rijden vanuit Zeebrugge door de gemeente Sluis over de N60 met vele rotondes naar de kanaalzone of verder.
  Elke liter diesel minder verbruik bespaart 2,6 kg CO2. Het verbruik bij optrekken is 1 liter op 2 km. Vanuit Zeebrugge is een route met veel rotondes en dus veel afremmen, optrekken … dieselverbruik.
  Er een CO2 vriendelijkere route namelijk via de expressweg.
  Idee een emissie zone instellen voor vrachtverkeer met andere bestemming dan gemeente Sluis.

  Antwoord
 3. Tonny Schoone

  Woningen isoleren bijna gratis voor de inwoner van Sluis.

  Verhoog de toeristenbelasting met 3€ per nacht. (Prijs van een kopje koffie, fris of biertje). Op basis van 5 miljoen overnachtingen per jaar ( waarschijnlijk meer in 2023, door uitbreiding parken) ontvangt de gemeente 15 miljoen per jaar.
  Kosten gemiddeld verduurzamen woning is €30.000. Sluis heeft 14.000 woningen. Dat betekent dat voor 2050 alle woningen in Sluis betaalbaar voor de burger geïsoleerd kunnen worden als toeristenbelasting hiervoor gebruikt gaat worden.
  Ambitie: Gemeente Sluis wordt de minste energieverbruiker per huishouden van Nederland

  Antwoord
  • Arend van der Lee

   Beste Tonny ik zit zelf in werkplaats 1. De door jou geformuleerde ambitie spreekt me erg aan. Ik ga ‘m inbrengen bij onze werkplaats.

   Antwoord
 4. Ruud Muusze

  Bij werkplaats 9 : Consuminderen : mis ik twee zaken. 1. Schoolkantine inrichten met duurzaam voedsel. Bij dit voedsel kan je leerpunten verdienen ( bv bij de biologie ) . 2. Voorkom de pauze uitloop van leerlingen naar de naburige supermarkt ( bv AH voor het Zwin college ). In de voedings-les wordt aandacht besteed aan de gezondheidsgevolgen van eten van zoete levensmiddelen besteed bv aandacht aan diabetes en obesitas .
  PS Verder een prima rapport.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *